Četiri magična slova „C“

Iako su među nama retki oni koji često kupuju dijamantski nakit, može se reći da se za ovaj „večni“ kamen opredeljuje sve veći broj budućih muževa. Izabrati dobar komad nakita koji će se naći na prstu vaše izabranice nije nimalo jednostavno, a u zlatarama, čini se, ima sve manje dobro informisanih prodavaca koji mogu dati detaljne informacije o dijamantima.

Prilikom kupovine dijamanta važno je da znate njegove osnovne karakteristike. Među zlatarima i trgovcima dijamantima, dobro je poznata oznaka „4C“, od koje svako „C“ određuje kako kvalitet, tako i cenu kamena.

Carat (karat – težina), Color (boja), Clarity (čistoća) i Cut (brušenje) spadaju u osnovne karakteristike svakog dijamanta.

Karat (Carat) koji kod zlata označava finoću, kod dijamanata predstavlja njegovu težinu. Jedan karat iznosi 0,20gr. U zavisnosti od ostalih karakteristika kamena, za „minijaturni“ kamen prečnika 6,5mm (1ct) ćete izdvojiti od dve hiljade do trideset hiljada evra. Najveći broj „komercijalnog“ kamenja u vereničkom prstenju, u domaćim zlatarama, iznosi od oko 0,03 do 0,5ct, tako i cena samog prstena varira od trista do tri hiljade evra.

Iako se na tržištu pojavljuju sve bolje kopije prirodnog kamenja, ukoliko ste makar nekada videli dijamant a pored njega običan cirkon, već ćete u narednoj prilici primetiti razliku. Boja dijamanata (Color), odnosno odsustvo iste, doprinosi sjajnoj refleksiji, pa će očarati i one neupućene. Tabela boja podeljena je u pet grupa, od koje svaka nosi između dve i pet oznaka. U zlatarama ćete retko naći dijamante iz grupe Light (oznake S-Z), a češće one čija boja spada u grupe Colorless (D, E, F) i Near Colorless (G, H, I, J).

Pošto je dijamant prirodna ruda, on sa sobom nosi određene nepravilnosti. Iako postoje izuzetno čisti dijamanti (oznaka FL, IF), oni su retki, pa se prilikom kupovine dijamanata pronalaze najčešće oni sa veoma malim nepravilnostima (VVS1-2) malim (VS1-2) i nešto većim (SI1-2). Ove inkluzije u kamenu govore o čistoći kamena (Clarity) i nisu nužno loše. Najeći broj njih se može videti tek pod lupama namenjenim za proveru kamenja.

Često se postavlja pitanje koja je razlika između dijamanta i brilijanta. Prvo, dijamant je ruda, a brilijant je način sečenja, odnosno finalni proizvod koji ima određene karakteristike. Postoji mnogo različitih vrsta brušenja (Cut), jedno od najpoznatijih je brilliant round. Ukratko – onaj kamen o kome sve devojke maštaju! On ima tačno 58 faseta (57 bez culet-a), odnosno ovih površina na dijamantu.

Ovo je samo nekoliko osnovnih informacija o dijamantima. Neke od stvari koje bi trebalo da znate pre kupovine novogodišnjih poklona, ali i pre nego što kleknete pred vašu izabranicu 😉

Malo ljudi zaista poznaje karakteristike nakita koji prodaje, ali vas podržavam da prilikom kupovine ili razgledanja budete slobodni da postavite pitanja o svemu što vas interesuje. I naravno da se informišete.

Ja sam o dijamantima učila u svojoj srednjoj školi – Tehnoart Beograd, i to duge četiri godine a onda radila u tatinoj radnji još neko vreme, pa se nadam da ću uskoro imati vremena da napišem još koji tekst o ovom ili nekom drugom kamenu.

4 Replies to “Četiri magična slova „C“”

Leave a comment