Zašto godišnje dajem 2100 evra?

Tri godine studiranja na privatnom fakultetu ide uz tri godine objašnjavanja (prijateljima, poznanicima, roditeljima) da na Fakultet za medije i kominikacije Univerziteta Singidunum (FMK) nisam došla po diplomu već po znanje. Moj najbolji prijatelj do skoro nije razumeo šta ja tamo radim kad sam ja “pametna devojka” i kada “mogu da upišem državni fakultet”. Moj dečko, apsolvent na državnom Stomatološkom fakultetu i dan danas pravi šale na račun mog light studiranja.

Na FMK i smer Novinarstvo i medijska produkcija sam se upisala odmah posle srednje škole, FMK nije bio moj drugi ni treći izbor. Fakultetu političkih nauka nisam ni prišla iako sam bila odlična tokom cele srednje škole (neretko i sa 5,00 prosekom) jer mi se nije svideo. Predmeti, profesori, činjenica da je to Fakultet POLITIČKIH nauka.

Tokom tri godine moj tata je na račun FMK uplatio 6300 evra (u bezbroj rata), istih tih para zbog kojih sam ja bila uskraćena časova jezika, putovanja, odeće/šminke/nameštaja/gedžeta/čegagod.

Zašto mi nije žao ni jednog dinara koji se slio u kasu FMK slikovito ću pokušati da vam objasnim u narednih nekoliko redova.

Na FMK uvek imate toalet papir u WC, toplu vodu da operete ruke, sapun i aparat za sušenje ruku. Mislite da je ovo banalno? Jeste, ali svratite na neki od državnih fakulteta pa ćete

razumeti o čemu govorim.

Svaka sala za predavanje ima kompjuter, zvučnike, projekor i ostalu prateću opremu (koju profesori UMEJU da koriste, a ako nešto zapne tu je Brana IT koji uvek dođe na poziv).

Svaki student/kinja ima svoj mail (ime.prezime@fmk.edu.rs) putem kog komuniciraju sa profesorima, koju su dužni da odgovore u roku od 48h. Naravno, oni uvek odgovaraju ranije.

Kao studentkinja novinarstva na nedeljnoj bazi pravim radijske priloge (od svoje druge godine studija) koji se emituju na FMK Radiju. Opreme za rad ima nešto manje nego studenata tako da se ne koljemo oko diktafona i mikrofona nego se zadužimo i po potrebi ih vraćamo u redakciju. Montažer koji sa nama radi na radiju je godinama radio na BBC kao i na B92. Isto važi za profesore koji predaju radijske predmete – oni su pre svega novnari a zatim predavači – Tamara Pupovac (B92 i BBC), Snežana Ristić i Radonja Leposavić (Radio Beograd).

A da, dve koleginice su za dve godine postojanja radija osvojile nagrade – Zoran Mamula i nagradu Kancelarije za evropske integracije, a drugi radovi su bili među najbolje plasiranim. Još tokom studija obe koleginice su zajedno sa drugim kolegama dobile poslove u medijskim kućama.

Moji prilozi koje sama radim (snimanje, montaža) se emituju na Radiju Beograd 1. Montažeri su tu samo da ih ubace u bazu.

Ovako prijavljujem ispite:

Inače, svi studenti mogu kao “fakultativni predmet” da uzmu jezike, u ponudi su: grčki, italijanski, nemački, francuski, španski, japanski. Eto onako, ako ih zanima.

Ovako vidim svoje ocene, prosek, položene ispite, bodove (ne jurim profesore po spratovima da mi upišu ocene u index, sve je ovde):

Ovo su moji profesori. Ali oni su pravi, nisu samo imena na sajtu, nego zaista postoje i predaju.

A ovako mi neki od njih odgovaraju na mail:

A sa tim istim profesorima idemo i u posete – RTS:

Zahvaljujući fakultetu ja sam posetila Američki Univerzitet u Bugarskoj i provela nedelju dana na njihovim predavanjima. Privatni fakulteti u budžetu imaju prostor za finansiranje ovakvih studentskih poseta.

Moje kolege radile su brojne projekte – predstave, performanse, filmove a podrška fakulteta nikada nije izostala. Moralna, finansijska, logistička.

Tokom semestra ja stalno idem na predavanja, ne zato što skupljam bodove, već zato što volim. Moji profesori znaju moje ime i ime svakog kolege i koleginice koji se na predavanjima pojavljuju.
Ja sam za svoje profesore studentkinja Maša Milutinović a ne student.
Na predavanjima je zabranjeno da kažete peder, šiptar, ciganin

Mi diskutujemo o Prajdu, gledamo “Grbavicu”, razgovaramo o identitetima, analiziramo tekstove Marčela i Bodrijara

Mi, koji to želimo, koji na FMK nismo došli po diplomu, mi studiramo. Ne “odrađujemo ispite” i ne plaćamo druge da nam pišu radove.

Naravno ima i takvih, oni su tu da pune budžet fakulteta koji će nama koje to zanima platiti sve te predavače, svu opremu, sav prostor za rad. I to je kompromis koji pravimo.

Razlika u njima, koji su tu zbog diplome, i nas koji studiramo je u tome što danas znamo da radimo posao za koji učimo i taj isti posao lakše pronalazimo (ili posao nađe nas).

Zato drage tetke, babe i mnogobrojna rodbino, prijatelji, svi vi koji kažete da je izbor mog fakulteta “linija manjeg otpora” i da “ta diploma ništa ne vredi” – nemojte da brinete.

Meni su ponude za posao u inboxu maila, ostalo mi je 9 ispita do kraja studija, imam 21 godinu i sačuvane živce, nove prijatelje – uskoro bivše profesore, radnog iskustva na pretek a do septembra imaću i diplomu – da se nađe 😉

I to je ono što vredi svaki dinar.

79 Replies to “Zašto godišnje dajem 2100 evra?”

  1. S obzirom da si dipl. inz. informatike a ako nemaš posao kao što kukaš, onda si ti problem jer je tvoja struka trenutno najtraženija. Samo verovatno nećeš da radiš.
   A to da nema posla za svršene studente je čista glupost, samo što svi odmah hoćete kancelarije i da budete direktori. Takođe je žalosno kako si akademski građanin a bez tačke, zareza i bilo kog znaka interpunkcije kucaš to silno hejtovanje.

   I da ne bude zabune, ja sam apsolvent na državnom fakultetu.

   1. Bilo bi lepo kada bi se osvrnula malo oko sebe. Imam prijatelje koji su završili arhitekturu, sociologiju, primenjene umetnosti, farmaciju, i sve to na državnim fakultetima pa sada lepe deklaracije u magacinu. Ja sam zavrsila istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, trenutno pisem master tezu na UNESCO katedri – kulturna politika i menadzment u kulturi, a to je pritom francuski univerzitet – i niko ne zeli da me zaposli skoro godinu dana. Sledeći put kada budeš napisala da je čista glupost da nema posla za svršene studente, bilo bi dobro da malo bolje razmisliš. I kao što rekoh na početku, malo bolje osvrneš oko sebe.

    Sve najbolje,

    Mirjana.

   2. Kolega Nenad je sve objasnio. Dodjite na FTN pa se i uverite. Organizacija fakulteta za 12 000 studenata je na najvisem nivou. Ko je studirao ili studira, zna o cemu pricam. Takodje, nas elektro odsek razvija softverska resenja za sve potrebe fakulteta, od prijave ispita, overe semestra, stud. sluzbe, sajta….itd itd. Mobilnost studenata je na dosta vecem nivou nego na bilo kom privatnom. Sami se uverite.

   3. u zemlji gdje je sve u kurcu žestoko, privreda je pojam iz ukrštenih riječi, ti bi posao sa istorijom umjetnosti. ne bih da zvučim okrutno ali na ulicu i žongliraj i na tome pravi penzioni plan

   4. Bravo, Eevanna! Sramota..hvalospevi o bezvrednosti privatnih fakulteta, kvantiteta i kvaliteta znanja koje pruža, katastrofalnog kriterijuma i sl.Ostaće vam doživotni kompleks sto NISTE MOGLI DAS UPIŠETE ILI ZAVRŠITE DRŽAVNI FAKULTET!!! Pogledajte samo odakle vam dolaze profesori predavači.. SA DRŽAVNIH FAKULTETA! Neće sigurno da vam kažu “šta je bolje” Zato nam i jeste ovako..Uvek se hvale i bahate poluintelektualci ili neintelektualci, bez pokrića naravno.

 1. Dopada mi se tekst, i to pre svega jer se upravo iz načina na koji je napisan vidi i za šta se školuješ, kao i koliko je zaista kvalitetno obrazovanje koje dobijaš. Drago mi je što priča sa privatnim univerzitetima u Srbiji ima i drugu stranu.

  (On a totally random note, prof. Riha tvoj rad nije ocenila SA ocenom 10 jer bi to podrazumevalo da su ocena 10 i tvoja profesorka sedele, cirkale kafu, čitale tvoj rad i naposletku zajedno donele sud o njemu. ‘Instrumental bez predloga’ is my point. Pо̀tkrade se greščica…)

 2. “Ne znam zašto misliš da je znanje iz gore navedenih oblasti NEOPHODNO za novinare/ke…”
  – Zbog toga sto treba da budes novinar i istrazujes temu, a ne slovo-slagac koji ce da prekucava dobijena saopstenja za javnost. A ako ces da budes pravi novinar koji ce da istrazuje temu, onda mora da poznajes tematiku (politiku, ekonomiju…). Naravno da to moze i kasnije u zivotu da se nauci, ali je logicno da ako placas 2100e na fakultetu nesto od toga i dobijes. Jer na fakultet ne ides da bi jednu oblast dobro upoznala, vec vise razlicitih oblasti – zbog toga sto je teze (ali ne i nemoguce) sam izucavati vise oblasti u tako kratkom periodu vremena.

  “Drago mi je što situacija na državnom nije loša kao što sam mislila i kao što kolege sa FPN prenose.”
  – Ocigledno si previse pristrasno pristupila ocenjivanju fakulteta, a da prethodno nisi sama ispitala situaciju na FPN i malo vise istrazivala.

  Za kraj… Ne studiram ni jedan od navedenih fakulteta – vec sasvim treci.

 3. Napisala si: “Na FMK uvek imate toalet papir u WC, toplu vodu da operete ruke, sapun i aparat za sušenje ruku. Mislite da je ovo banalno? Jeste, ali svratite na NEKI OD DRŽAVNIH fakulteta pa ćete razumeti o čemu govorim.” Nisi precizirala da se odnosi samo na one koji imaju smer za novinarstvo. 🙂

  Inače, smatram da ljudi na privatnim fakultetima imaju mogućnost mnogo toga korisnog da nauče, ali većina njih je to upisala jer nisu mogli da upišu državni fakultet.

 4. Ali i FON je daleko od besplatnog, za svaku administrativnu sitnicu ti uzmu gomilu para… kad se to sabere prosecnom studentu ode dosta para, pa jos ako nije na budzetu, onda se tu skupi sigurno par hiljada jura tokom skolovanja

 5. Obrazovni sistem u Srbiji je u losem stanju, i cinjenica je da se nista nije menjalo 60ak godina. Tek sada postoje neke naznake da se i na FPN nesto menja, uradjena je reformacija ispita, akcenat je stavljen na novinarske predmete, koje studenti pocinju da slusaju i vezbaju vec u prvoj godini, sto ranije nije bio slucaj (diplomirala pre dve godine, starija generacija studenata, pa znam). Imam utisak da celokupno obrazovanje kroz koje prodjete tokom studija na FPN-u ne moze (jos uvek, sto ne znaci da nece u buducnosti) da se poredi sa studijama novinarstva na Megatrendu, Singidunumu…Takodje, kursevi, male skole novinarstva (Media Officina…) samo degradiraju profesiju novinara, koje je vec odavno srozana. Pogledajte samo kakav kredibilitet imaju novinari u Srbiji. I jos nesto, to obrazovanje (Mega, Singi, Officina) dovoljno je za bavljenje novinarstvom u oblasti mode, zabave, poznatih licnosti. Obrazovanje u svim oblastima (sociologija, kultura, retorika, psihologija, ekonomija, pravo..) je ono sto cini dobru osnovu novinarskog posla.

 6. morala sam da prokomentarisem zbog koleginice gore, ja sam takodje na psihologiji koja je najskuplji smer na fakutletu, i nije mi zao ni jednog dinara. iz mog iskustva postoje mozda 2 profesora koji imaju problem sa odgovaranjem na mail, koji su nam unapred predocili ovaj problem i ponudili nam alternativna resenja(kontaktiranje putem privatnog maila, ili kontaktiranje putem drugog profesora itd) a neki izostanci odgovora su bili izazvani cistom neodgovornoscu studenata(propustanja unapred odredjenog roka, neispunjavanje unapred dogovorene formulacije naziva mail-a itd) iz mog iskustva profesori su vise nego voljni da objasne sve sto mogu cak i vise nego sto je obradjeno predavanjem ukoliko pokazemo posebna interesovanja za odredjenu temu, salju nam dodatnu literaturu, filmove, upucuju nas gde mozemo da nadjemo materijal za temu koja nas zanima itd. meni licno ne smeta literatura u e formatu posto sam navikla al valjda smo svi razliciti. svi profesori su pravi strucnjaci i dobra vecina njih ima iskustva rada u inostranstvu, i iz mog iskustva vise nego voljni da izadju u susret studentima. takodje broj predavanja i kurseva koji su besplatni za studente FMKa(ili u najgorem slucaju placanje 50% cene), fmk je bio moj prvi izbor i ni najmanje nisam zazalila zbog toga. a moj decko koji studira drzavni fakultet je vec tokom prve godine shvatio o cemu govorim, i probleme sa percepcijom privatnog fakulteta ljudi koji nisu tu i objasnjavanja realnog stanja. 🙂

 7. Mene interesuje jedna stvar ovde. Sve je to lepo leprsavo i bajno, ali da li ima neko ko se zaglavio i par godina je treca godina. I koliko ima ljudi koji ne zavrse za 4 godine (ili koliko vec traju studije). Ja sam zavrsio Matematicki fakultet (za 4 ipo godine sto se smatra izuzetno brzo), i preko 80% ljudi studira duze od 6 godina. Niko od ljudi koje ja poznajem a ko je studirao toliko nije ni glup ni lenj, nego jednostavno kriterijumi za polaganje su jako visoki. za 6 ima da se zna lepo, ne moze nista lagano. Ako preko 80% ljudi zavrsava u roku to je jasan znak da se ocene poklanjaju jer se placa, hteo to neko da prizna ili ne.

 8. pobegao sam sa FON-a jer sam tri puta pao ispit a da nisam ni stigao do odgovaranja. Prvi put zato što nisam napisao koncept (pisanje koncepta je valjda pomocna stvar studentu), drugi put sam jedan dijagram nacrtao na jednostavniji način ( na sada napisanom konceptu) čak i da mi nije bio tačno nacrtan, taj dijagram je maksimum 50% tog pitanja, treći put u sklopu jednog pitanja bile su zahtevane 4 formule – napisao sam tri (isto na konceptu) što je 75% pitanja ali ipak nisam stigao do famoznog odgovaranja. Kada sam konačno stigao do odgovaranja, položio sam taj ispit u septembru bez učenja (toliko o mom poznavanju materije), dobio sam 7. Bio sam na budžetu i sve je džabe ali da li je ? zbog cimanja oko tog ispita sam obnovio godinu a koliko košta jedna godina studiranja ako iznajmljuješ stan i živiš u Beogradu (infostan, struja itd..).. izgleda da izgubljeno vreme niko ne računa kao trošak

 9. Dobro je sto na pravnom ljudi ne placaju da poloze ispite, i sto na drugoj godini ne znaju 1/4 da prebace u decimalni oblik, sto na medicini sinovi i cerke lekara i profesora zavrsavaju sa prosekom 10 a ne znaju nista i sto ekonomski do pre par godina nije imao akreditaciju. A i ovi sto nas vode zadnjih godina…Tadici, Labusi, Dinkici i Djelici…Oni su zavrsili Singidunum i Megatrend ili ne..? A da, oni su cak i profesori na drzavnim fakultetima al ja ne primetih da smo mi Svedska. Manite se predrasuda i praznih prica o privatnim fakultetima koje formirate na osnovu toga sto vam je nesto ispricala komsinka iz babinog ulaza ili ortak sa malog fudbala. I ovde ce jednog dana doci vreme kada ce biti bitno sta i koliko znas, a to je moguce i na privatnom i na drzavnom ali zavisi od pojedinca.

  peace

 10. BRAVO!! Odlično objašnjenje za one poput mene 😀
  Ja jesam završila državni fakultet (FPU), bilo nas je 7 na klasi pa su i naši profesori znali ko smo i šta volimo..Da ne pričam o njihovom zalaganju.. i kompjuterima za svakog ponaosob, radionicama…ali znam da na drugim državnim fakultetima to nije običaj.. Pogotovo tamo gde ih ima preko 100 u grupi..
  Više nikad muža neću zezati što je završio Singidunum…Svesna sam da je i on primer studenta kao što si ti!

 11. Za tvoju informaciju sve ovo ima na ETF-u jos odavno. I cisto da te obavestim vase studentske servise je napravio nas fakultet, a kod nas su u upotrebi od kraja proslog veka. Hvalis se necim sto ste kupili od nas i sto mi odrzavamo i uzimo pare tvom fakultetu za to. 😀

  1. http://rc.etf.rs/onama/reference#ai
   RC ETF
   Potrazi na spisku ces naci za koga servise radi ETF i tu je i singidunum.
   Inace u nasem racunskom centru rade nasi bivsi i sadasnji studenti.
   Elem, moja poenta je mi napravimo i prodamo i time zaradimo pare. Nasi studenti rade i dobiju platu za to sto naprave. I da li sam spoemnuo da je kod nas besplatno skolovanje. Znaci dobijem sve sto i ti ali dzabe i plus nesto naucim. 😀
   A mail servis vam je obican gmail, tj. koristite opciju gmail-a gde bilo koji sajt moze da se registruje i koristi svoj domen za gmail. Mi na etf-u koristimo izmenjenu varijantu squirrelmail-a. 😀

  2. burazeru, opako si se prevario… 🙂 Mozda neki i koriste taj vas sistem pre 15godina, ali tacno znam ko je razvio novi sistem za potrebe svog univerziteta i za sve moguce platforme…sto vi etf-ovci nemate sigurno, a kamoli da mozete da prodate nekom…

   1. Ahahahahaahha

    Kog univerziteta? Studenski servisi RC-a ETF se koriste (koliko ja znam, tj. video svojim ocima) na FONu i na Filoloskom – za druge necu da tvrdim, jer ne znam iz prve ruke, te ne zelim biti diskreditovan.

   2. Možeš li da kažeš ko je razvio taj sistem? Softver za studentske servise koje je razvio ETF se koristi i na FONu (za ovo znam sigurno, a možda se koristi na još nekim fakultetima).

   3. ETF nema platformu. Ti nemas pojma o cemu pricas. Bilo koji od ovih sistema mozes da pravis kod kuce na svom racunaru ako umes. Dovoljno je da pogledas za koga sve ETF radi informacione sisteme. Pored ovog za studente imaju i finansijski informacioni sistem koji su pocele i banke da uzimaju od njih.
    Ali ovo ETf nema sve moguce platforme, ja vecu glupost u zivotu nisam cuo. Ovo kao da je napisao neko ko nema veze sa programiranjem i informatikom.

 12. nema vajde od takvih fakulteta…nema posla…niko te nece…bolje da si zavrsila neki perspektivniji fakultet kao sto je arhitektonski, masinski, elektortehnicki, bilo koji s PMF-a…

 13. S obzirom na to u kakvom je žalosnom stanju novinarstvo kad je posredi poznavanje jezika, stila i osnovnih zanatskih veština pisanja, primećujem da je napis srazmerno pismen u odnosu na radove koji stižu sa nekih drugih fakulteta, pa i novinarskih. Šta god da je ovo, PR, izliv nežnosti spram fakulteta ili nešto treće, dobro je napisano…

  1. Maso, kad vec novinarske skole imas, budi novinar. Budi nas najbolji novinar. Blogeri su samozvane supljikave naklapetuse. Blogovi su vecinom nepismeni jer su direktna posledica maksimalne demokratizacije online komunikacija. Kao i svaku demokratiju, i ovu je vecina shvatila bukvalno. Zelim ti uspeh u novinarskom poslu 🙂

 14. Samo ja nisam dobio odgovor na pitanje, a bio sam pristojan, rekao bih. Cisto sumnjam da su kod vas na faksu svi studenti genijalci (kao i na mom i bilo kom drugom sto nisu), a pretpostavljam da gotovo svi zavrsavaju u roku i da niko ne studira 8 i vise godina. Neka su svi pametni ljudi, ali genijalci svakako ne. I kod mene je 80% i pametno i vredno a samo 10% zavrsi u roku. Kod vas ne verujem da bar 90% ne zavrsi u roku, sto jasno govori o kvalitetu studija koje svi zavrse samo kad daju pare.

   1. Kvalitet faxa = tezina faxa + broj onih koji obnavljaju godinu? Raspitaj se koliko ljudi obnavlja fakultete na zapadu…pa nesto nisam siguran da su Sorbona, Hajdelberg ili Kembridz manje kvalitetni od nasih fakulteta jer imaju veliku prolaznost…pozz

   2. Unistranstvu su stroziji kriterijumi i ako ne das jedan ispit tek naredne godine mozes da ga polazes. Tamo nema obnavljanja godine, ako ne steknes uslov gubis pravo na studiranje, a mnogi i sami odustaju jer skapiraju da to nije za njih. Jedino je u Srbiji bitno da ako si upisao fakultet moras i da ga zavrsis nebitno kad, tako nije na zapadu. Inace moj kum je otisao u Ameriku sa diplomom megatrenda i tamo su mu se smejali na razgovoru za posao kad su culi sta je zavrsio. U inostranstvu od nasih fakulteta jednino su cenjeni fakulteti BU i to ne svi.

   3. Taj ko upise Sorbonu, i Kembridz odere dupe dok ga upise, i jos na sve to mora da da ogromnu kintu mnooogo vecu od 2000 evra. To si upisao jer si em zmaj em si dao ogromne pare i nije ti do zezanja. A ovaj faks nisam siguran da upisuju zmajevi. To je i Masa rekla. Poenta je da upise dosta salabajzera koji ZAVRSE za 4 godine,jer kad ne bi ZAVRSAVALI, faks bi propao jer bi odustajali i ne bi placali skolarine. Porediti prolaznost na Kembridzu i ovom faksu bi bilo smesno da nije tuzno i zalosno.

  1. ALO COVECE!!! U normalnim razvijenim zemljama , 90% ljudi zavrsi u roku. Pogledaj kako zive oni kako zivimo mi!!! Na sve to stizu i da rade part-time pa da zarade i za letovanje, za izlaske , za odecu. Zamsli da ti je fakultet tako koncipiran, da je gradivo takvo da ti ostaje u glavi, da znas posao, da imas vremena uz faks i da radis, da sebi platis recimo letovanje. To tako izgleda u normalnoj zemlji. Svati da je NENORMALNO, BOLESNO i SULUDO da 80% ljudi ne moze da zavrsi u roku. TO nije nesto cime normalan covek treba da se hvali. Ako cemo o procentima, kog procenta gradiva se secas? Kladim se da ti je 80% izvetrilo tri dana posle ispita.

 15. dakle ti smatras da je jako bitno na faksu imati wc papir, sapun i toplu vodu, ali ti kao novinaru NIJE NEOPHODNO da imas znanje iz politickih nauka, ekonomije, filozofije itd….. mislim da to dovoljno govori.
  i jos nesto, za jednog ‘novinara’ prilicno si pristrasna, i ocigledno je da pricas o drzavnim fakultetima a da se nisi ni potrudila da saznas kakva je situacija zaista.

  1. još jednom: tekst nije novinarski.
   što se vode i sapuna (što su svi primetili) tiče – s obzirom na to da neki fakulteti nisu imali toalet do skoro, ja u srednjoj državnoj školi nisam imala pristojan wc već čučavac bez vrata – meni je značilo to što imam gde da piškim u pauzama između predavanja. jbg ovo je srbija.
   a ako pogledaš program FMK videćeš da predmeta na kojima se obrađuju filozofski tekstovi – samo se tako ne zovu 🙂

 16. Nadam se da je taj tolet papir troslojni + da miriše o.O
  Tekst je suvišan, prije svega opravdavanje sebe zašto ideš na privatni fakultet. Da bi stekla znanje? I za to je tvoj otac platio 6300€ hm…
  Ja sam moj fakultet završio da bi potvrdio svoje znanje kao diplomiranog inžinjera novih računarskih tehnologija! Znanje je neprocenjivo i ne može da se plati. Tvoj dečko koji je apsolvent stomatologije, nemoj da mu zameris, znam kako mu je ;D
  E sada, da li si ti ikada bila na nekom fakultetu…državnom koji se ne plaća preko 2000 €… teško jer u suprotnom nebi sve fakultete opisivala (govoreći da na tom sve to ima wow ) kao srednje škole koje nemaju tolet papir, u čijim se wc-ovima puši, u kojima nema dovoljno računara i opreme za praktični rad… ali ne stvarno da li si ikada bila na nekom fakultetu…državnom
  Za tebe (pametnu devojku) informacija, na skoro svim državnim fakultetima postoje online dosijei studenata, mail adrese, online prijava ispita i zamisli dosta njih koristi moodle sistem polaganja ispita ili bar kolokvijuma, a pritom se ide na razne stručne posete institucijama.
  Nemam ništa protiv privatnih fakulteta na kojima se dobija lagana diploma (u danjašnje vreme i posao sa tim diplomama) kamo sreće da sam i ja upisao nešto takvo da se ne moram maltretirati sa tolikim učenjem ali nemamo mi svi para za takvo planinarenje 😀
  Sve u vemu ovaj tekst samo lići na reklamu i to lošu.

 17. “..ostalo mi je 9 ispita do kraja studija, imam 21 godinu i …a do septembra imaću i diplomu – da se nađe…” u bre pa to dok se okrenes zavrsis fakultet… upises sa 19 posle srednje u 21. vec imas diplomu u septembru! hahahahahahahahah koja zabluda

  1. nisu svi fmk pohadjali, da znaju racunati… :p trogodisnje studije su mi ono, meh… ne varim tu bolonju i ta cudesa… ipak, respect za tebe, to je tvoj ugao, ja se ne bih sa svim tim nikad slozio, al’ boze sta da se radi, razliciti smo… zelim ti srecu u svakom slucaju, pozzz

 18. Ja sam na državnom fakultetu, ali ću reći vama hejterima i očajnicima da ne hejtujete, jer imam toliko drugova i drugarica koji su završili državni fakultet i sede kući, ne zato što nema posla VEĆ ZATO ŠTO SU FAKING NESPOSOBNI! Ne umeju računar da upale, pardon, sem za facebook.com. Verujem da vas i ovde ima takvih. Tako da, tišina.
  Svako će postići u životu onoliko koliko želi, a da privatni fakulteti imaju bolje uslove – imaju, samo što ih ne koristi većina studenata već, kako je Maša rekla, pune budžet fakulteta koji onima koje to zanima plaća sve te predavače i opremu.
  Kao da se studenti na državnim fakultetima ne izvlače tamo gde mogu. Ma dajte. Samo ih je ovde više.

 19. Dobar tekst, jos bolja reklama za tvoj fakultet. Ako si ovo uradila iz ciste ljubavi, nenaruceno, kapa dole.
  Ipak, kako bi otklonila postojece predrasude i stereotipe sa “privatnih” fakulteta nacinila si pocetnicku novinarsku gresku i prenela ih na drzavne . Pohadjam master iz komunikologije na FIlozofskom fakultetu u Novom Sadu, a na istom sam zavrsio smer Zurnalistika, na odseku za medijske studije. Problema sa toplom vodom, sapunom i toalet papirom nemamo. Profesore NE vijamo po hodnicima za potpis, te probleme je resila klimava Bolonja. Imamo svu potrebnu pratecu opremu i studio za snimanje, kao i gluvu sobu. Profesori se razumeju u najnoviju tehniku. U toku studiranja sticemo praksu u stampanom, radijskom, tv i internetskom novinarstvu. Da ne nabrajam dalje, mislim da shvatas poentu – ako zelis da pohvalis svoje, nadji dovoljno argumenata (sto jesi ucinila), ALI ne na ustrb drugih, medju njima i drzavnih fakulteta. Narocito ako time generalizujes.
  Jos jednom sve pohvale, ne zaboravi da se do kraja informises pre nego sto pocnes da kritikujes, ne zameri i sve najbolje u daljoj karijeri.

  Srdacno,

  Kolega

 20. Kad god se pomenu državni fakulteti u kontekstu “državni vs privatni”, čitajući komentare svako bi stekao utisak da je visoko školstvo u Srbiji prosto savršeno, da su državni fakulteti fenomenalni, ali zato kad god se pomene povećanje školarina, postrožavanje uslova za upis na budžet, neka nova afera sa plaćanjem ispita, problem sa nalaženjem posla itd…bilo šta gde niko ne pomene privatne fakultete…tek onda ljudi sasvim nesvesno pokažu svoje ogorčenje pa masovno pišu komentare tipa “a šta mi je ovaj fakultet obezbedio?”, “profesori se ponašaju kao da su bogovi”, “studentsku službu ne smem ništa ni da pitam”…ako niste primetili, vrlo često na raznim sajtovima se prepliću takve rasprave – one gde sami studenti pljuju svoje fakultete i oni gde ih vrlo lojalno brane, a sve zavisi samo od konteksta i da li se negde pominje to kako je bilo koji privatni fakultet bolji…umesto da studenti državnih fakulteta budu srećni što postoji konkurencija koja će naterati njihove fakultete da unapređuju svoj rad kako bi opstajali na tržištu, oni tako strastveno traže ukidanje i zabranu rada privatnih, da moram da se pitam šta je sa tom sposobnošću za širim sagledavanjem stvari kojom se studenti državnih fakulteta toliko hvale 🙂

 21. Ja sam na Megatrendu, i plaćam nešto manje, ali je ISTA POENTA. Hvala ti do neba za ovo, konačno je neko objasnio idiotima o čemu se tu radi.

 22. Studiram arhitekturu na FTN-u u Novom Sadu. Sve ucionice imaju projektore, racunare, profesori imaju mailove na koje odgovaraju, tu su na predavanjima, u kupatilu uvijek toalet papira, sve je ocisceno, sve se odrzava. Studenti prijavljuju sve ispite preko neta, rade ankete, ovjeravaju semestre. Skolarina je za arh 1000e. A vjerujem da i na drzavnom ako imas 9.60 prosjek kao ti ne da ces u inboxu da imas ponude za posao nego ces vec uveliko zaradjivati 🙂

 23. za sve vas što navodite svoje svršene silne škole i nemogućnost da nadjete posao, dajte šreispitajte se i priznajte sebi da vi nikada niste ovako voleli sve svoje profesore, da vi niste nikada ovoliko voleli svoj fakultet da mu napišete odu, i da je vaš gnev potpuno razumljiv – ali ga ne upućujte nekome ko to ima, nego sebi ili državi ili majci, ocu, ili ne znam kome… ali ne nekome ko ima nešto što ste i vi želeli ali jbg.
  I da, ja 100% potpisujem Mašu u tome da onaj ko voli ono što studira i posvećen mu je maksimalno, i ko već u tim tako važnim godinama mladosti širi mrežu prijatelja sa istim interesovanjima, kontakte pravi sa ljudima od kojih može još da stiče znanje – takav prolazi, takav uspeva, jer samo takav veruje! Onaj student koji još dok je na faksu kaže… \”super je to sve, ali gde ću da radim kad završim\” ne može da se poredi sa Mašom ni da je trista knjiga i master teza napisao, jer nije imao dovoljno vere. Nije fakultet ni bitan za posao pa da to ima neke veze. Bitna je vera i entuzijazam koji posle tek dodje na naplatu, a stara logika – \’imam diplomu dajte mi posao\’, to više ne funkcioniše. I ne treba da funkcioniše! Posao treba da dobiju samo oni vlasnici diploma koji su poletniji, angažovaniji i posvećeniji, i kojima ta diploma i nije bitna jer su već se infiltirali u polja koja se odnose na ono što uče, a ne oni koji su učili do 30 neke završavajući silne škole, a bez dana iskustva. Takvi jednostavno neka pišu knjige i eventualno budu profesori, a posao onima koji imaju šta da nauče i deset godina starije jer imaju više iskustva. To je današnja mladost i ja joj verujem. 🙂 Bravo Mašo!

 24. Maso, u optpunosti se slazem sa tobom. Prosle godine sam diplomirala na Singidunumu, na Poslovnom fakultetu u Nisu, a trenutno zavrsavam master. Potpisujem svaku tvoju rec. Ljudi imaju predrasude i to je ono sto je strasno. Mene su takodje svakodnevno zapitkivali sta ce ti to i gledali me kao nekog ko je lenj, nece da uci i samo mu je diploma potrebna. Predrasude su jako losa stvar, a ljudi zive u nekom drugom vremenu kada su drzavni fakulteti bili nesto i kada je tamo i moglo nesto da se nauci. Ja sam prvo bila na ekonomskom drzavnom fakultetu gde su profesori bili bahati, gde nikog nisam smela nista da pitam, gde smo ucili iz knjiga iz kojih su ucili moji roditelji na tom istom fakultetu pre nekih tridesetak godina. Meni se to ne svidja. Na Singidunumu sam prvo dobila postovanje od profesora, ophodili su se prema meni kao prema sebi ravnom, odgovarali na mejlove u roku od par sati, uvek bili spremni da izadju u susret…Knjige su savremene, uci se ono sto je potrebno. Profesori nisu samo predavaci koju su naucili tih par stotina stranica napamet, vec su ljudi koji su strucnjaci iz svoje oblasti i koji mogu da ti prenesu znanje i pokazu ti kako da nesto odradis u praksi. Ne znam iz kog razloga ljudi toliko velicaju te drzavne fakultete kada na njima ima korupcije pa svako za odredjenu sumu moze da dobije polozen ispit a da knjigu nije video, kada ima polaganja ispita na bubicu, na vezu roditelja i slicno…SIgurno i na privatnim ima i prepisivanja i polaganja na razne nacine, ali ipak sve od coveka zavisi da li ce uciti ili ne. Ako zelis da steknes znanje i da nesto naucis to ces raditi gde god da si jer to radis zbog sebe. Meni nije potrebna diploma da bih je uramila i hvalila se njome, a mnogim ljudima jeste. Zato se hvale svojim diplomama sa drzavnog fakulteta, a ne znaju ni gde im se fakultet nalazi a kada krenu da rade ne znaju sta ih je snaslo. Zato, ljudi…Batalite predrasude. Nemojte pricati napamet, nije bas sve tako crno belo.

 25. koliko mrznje u ovoj nasoj zemljici….koliko hejta na sve strane….

  kada bi svi studenti koji su potrosili vreme, energiju i emociju reagujuci na ovaj tekst, potrosili barem polovinu istog reagujuci na pogresnu obrazovnu politiku, nedostatak jasnog pravca i strategije, uzasna kadrovska resenja u ministarstvu prosvete, cinjenicu da je vazeca nacionalna klasifikacija radnih i obrazovnih profila stara decenijama, i tako dalje i tako dalje…..ko zna gde bi nas sve to odvelo…

  ovako, protestuje se da bi se sa sto manje bodova upisalo besplatno studiranje…..i pljuje se po svemu sto je drugacije i sto zeli da bude drugacije…..

  tako tipicno srpski…

 26. strasno, iako ima vrednih i pametnih studenata i na ef em kau, zbog vecine zabusanata koji upisuju privatne fakultete samo zbog diplome nam se degradira obrazovanje i skolstvo – sto teze kad moze lakse..

 27. Sto se mene tice moj komentar ne moras da objavljujes i onako je tebi upucen. Ja sam na drzavnom faxu, Filozofskom, i kad mi dodje neko i snihoshodljivo me pita jaoooo pa cemu vi sluzite oteram ga u tri lepe. Veoma, veoma grubo. To i tebi preporucujem sledeci put kad, oprostices mi na izrazu neko krene da kenja po tvom fakultetu, nemoj ni jedan trenutak da se zamislis ili ne daj boze kao sto ovde pokusavas da navedes razloge zasto nisu u pravu.
  Ljudima koji su zlotvori ne mozes da objasnis sta vredi.
  Nemoj ni da pokusavas.
  Jedino sto ti drzavni fakultet pokaze na prakticnom primeru je koja je to sorta ljudi koja zivi u ovoj drzavi. Svi su ogorceni sopstvenim zivotima pa pokusavaju da zatruju i moj i tvoj.
  Ko ne postuje tvoj fakultet ne postuje ni tebe i odstrani ih iz svog zivota kao strano telo. Bez emocija. Inace ces biti zatrovana.
  Inace htela sam da ti kazem da sam imala divnu saradnju sa jednim vasim profesorom i da mi je bilo pravo zadovoljstvo da radim sa njim.

 28. Procitala sam i Masin tekst, i mnogo drugih koji su bili odgovor na njen. Saglasna sam sa svima, donekle. Studiram na Fakultetu za medije i komunikacije, i cinjenica je da ono sto je Masa navela kao argumente jeste istina. Sve to stoji. Moram priznati da nisam upoznata sa stanjem na svim drzavnim fakultetima, ali jesam sa Filoloskim i Matematickim koje sam i posecivala, zbog prijatelja koji tamo studiraju. Moram priznati da situacija nije na zavidnom nivou, makar sto se higijene toaleta tice. 🙂 Salu na stranu, ipak nije sve crno belo. Profesori sa FMKa su izuzetno obrazovani i cenjeni ljudi u svojoj bransi, ali to ne znaci da profesori sa drzavnih fakulteta to nisu. Nasi profesori su, barem tako verujem nemam proverenu informaciju, bolje placeni nego profesori sa drzavnih fakulteta, zbog toga i verujem da su uslovi za rad bolji na privatnom fakultetu nego na drzavnim, bar sto se profesora tice. Verovatno ih dodatno motivise da se vise trude imaju vise strpljenja i veci prag tolerancije sto opet verujem da je efekat manjih grupa studenata, sto bi moglo da implicira postojanje jednog prijatnijeg i opustenijeg ambijenta.Na drzavnim fakultetima se skoluje nekoliko hiljada studenata od kojih samo neki placaju to skolovanje, stoga smatram da je uz najbolje zelje profesora nemoguce podjedanko preneti znanje svakom studentu i podjednako se posvetiti svakom, apsolutno sam sigurna da studentima koji su tu,kako Masa rece: da bi pokupili znanje, a ne diplomu, bivaju pruzene iste prilike kao i studentima na privatnom fakultetu koji su tu sa istim razlozima. Sto se toaleta i odgovaranja na mailove tice, pa kroz te toalete prodje nekoliko hiljada ljudi svakog dana, verovatno ti profesori dobijaju na desetine ili mozda i stotine mailova od studenata svakog dana, pa to je nemoguce postici. I oni su ljudi i imaju zivote mimo svojih poslova. Ne mislim da se kvalitet znanja pruzen sa obe strane razlikuje, razlikuje se jedino to sto student sa drzavnog fakulteta sam mora da se potrudi i dokaze da bi mu kasnije bila ukazana adekvatna paznja, a student sa privatnog fakulteta to dobije uplacivanjem 2100e svakog 01.oktobra. I sa jedne i sa druge strane ima onih koji se provlace, onih koji su prezadovoljni uslovima i onih koji su apsolutno nezadovoljni. Razlika je u tome sto se studenti sa drzavnog fakulteta konstantno bore za nesto, za svoje mesto, za bolje uslove, a mi to dobijamo maltene na tacni. Ne mislim da nam se razlikuju kvaliteti obrazovanja, samo ste vi sa drzavnog fakulteta mnogo sposobniji za zivot, izdrzljivijiste i jaci, i vec zivite u svetu odraslih , umecete sutradan da se suocite sa svime sto zivot nosi jer je vas zivot, vasa borba za opstanak pocela davno pre nase, nasa jedina trenutna briga je da naucimo dovoljno i polozimo ispite ne razmisljajuci o tome da li ce ta ocena recimo biti dovoljna da nam obezbedi budzet. Onog trenutka kada uzmemo nase diplome i otisnemo se u svet odraslih, kada shvatimo da se 2100e na kakvom god poslu, krvavo zaradjuje, mnogima od nas ce, verujem, a ovo govorim i u svoje ime, to biti ravno samaru, u najmanju ruku. Naravno, uvek ce biti i onih kojima je sve pruzeno na tacni, i obrazovanje i zaposlenje i sve to bez muke, i to nije fer. Ali jbg, to je zivot i zivot nikad nije fer. Poenta je da ovo uopste nije zahvalna tema za raspravu. Svaka prica ima barem dve strane i sto je najbitnije sa sopstvene tacke gledista svi smo upravu.Svi smo studenti, bilo da studiramo na privatnom ili na drzavnom fakultetu, i svima nam je makar jednom bilo tesko zbog toga. Masina greska je mozda to sto je otpocela ovu temu bez dovoljno informacija, ali koliko razumem ona nije planirala da ovo postane javna diskusija. I moramo imati u vidu da je ona iznela svoje misljenje, na osnovu informacija uglavnom zasnovanih na empirijskom dozivljaju, i to je uradila na svom blogu. Svako ima pravo na svoje misljenje, kao i pravo da to misljenje podeli sa drugima, ono ne mora svima da se svidi, ali bi trebalo svi da nastoje da ga postuju.

 29. Nisam studirala na privatnom fakultetu pa samim tim ne mogu da kazem kako funkcionise skolovanje na istom Jedino sto mogu da kazem je da ne poznajem nikog sa diplomom drzavnog fakulteta koji se hvalio da mu je inbox pun ponuda za posao i da je tu istu diplomu dobio,eto,tek tako da mu se nadje Ovaj tvoj tekst potvrdjuje nesto sto ja odavno znam-da su ljudi sa privatnih fakulteta mnogo vise ponosni na svoje obrazovanje.

 30. Draga Mašo, samo mi sa privatnih znamo pravu istinu. Ostalo su sve stereotipi i predrasude. Prosto mi je zao tih jadnih ljudi koji pokušavaju da me na svakom koraku unize što studiram na Megatrendu. Pa šta ? Šta se to vas tiče bre. Kad mi kazu da je lako, ja im kažem: dobro dodjite i uverite se. Mi bre ovde ljudi stvarno nešto radimo, izgaramo, učimo se praktičnim znanjima, pohadjamo neku nastavu dok oni sa državnih ni ne idu na predavanja. Mi smo mnogo mobilniji i gradivo nam je mnogo bolje i prilagođeniji. Tu te nešto napadaju zbog toalet papira ? Sramotni su, oni ni nemaju wc na svom fakultetu pa su ljubomorni. BAš me zanima da li na drzavnom imaju tako uređene kabinete, računarske sale i wc-e. Nemaju, zato nek se pokriju ušima i nek ćute. I uče !!! I nek ne pričaju nama kako treba. Velliki pozdrav Mašo, i nastavi da se boriš za naša prava i za to da se naša reč čuje a ne da kola samo medijska slika o privatnim fakultetima. Sve najbolje

 31. slazem se sa tobom :)) i ja ucim na ovom fakultetu ali kao student na daljinu zato sto sam redovna na jednom drzavnom. i totalno se slazem oko toga ”zasto dajem 2100 evra”. te pare nisu male i ovde znam zasto ih dajem,imam gde da sednem,ne guram se,ne jurim za mesto,tehnologija je na visokom nivou,brzina odgovaranja profesora pohvalna a na drzavnom placam 150 000 i ne znam zasto ih placam… da bih se gurala, jurila mesto,da bi me salterusa odbila kada bih dosla da nesto pitam, da je profesoru zakljucan kabinet za vreme konsultacija,pritom ucim milion stvari koje nikada necu ni upotrebiti kasnije,pola njih nista nije ni videlo od toga u zivotu sto je naucilo, tako da se slazem sa svim sto si napisala :)))))

 32. Vidiš, kod nas na fakultetu nije zabranjeno da kažeš ciganin, peder, šiptar, seljačina, kreten, itd… ali niko to ne govori. Biće da ljudi imaju ljudi pametnija posla na predavanjima. I kada se jednog dana budeš pitala gde si pogrešila u životu, seti se da je to zbog toga što si u mladosti razmišljala o pederima, raspravljala o jeftinim političko-propagandnim filmovima i hip-hop muzici, dok je trebalo da razvijaš svoje mentalne sposobnosti i da učiš da radiš nešto korisno.

 33. Pored svih negativnih komentara i stereotipa o privatnim fakultetima, na mene je najveći i najlepši utisak ostavila Maša i njen tekst. Želim da idem na fakultet zato što želim da naučim a ne zato što moram da pohađam časove i želim da imam dobar odnos sa profesorima. Divno je za promjenu čuti nekog ko o svom fakultetu i svojim profesorima ima lijepu riječ a ne samo kukanje.

 34. HVALA TI OD SRCA!!!! Nemaš pojma koliko si mi pomogla!!! Planiram da upišem isti fax, smer Komunikacije i odnosi sa javnošću. Takođe sam odlična sve 4 godine, i Singidunum me privlači zbog načina rada, mogućnosti koje pruža, kao i pohvala koje sam čula. Nesigurna sam zbog prijatelja i rođaka koji će me podcenjivati i osuđivati jer umesto neki teški, državni, upisujem ‘laki, na kom se kupuje diploma’; ali mi je tvoj tekst jako pomogao (baš u jednom takvom trenutku dvoumljenja) i mnogo sam ti zahvalna na tome!! Želim ti sve najbolje u životu, zbog tvoje hrabrosti i istrajnosti! ❤

 35. citam komentare i ne verujem. nisam student davno sam zavrsila, kad su privatni fakulteti tek poceli da se otvaraju. zavrsila sam u inostranstvu, americki fakultet. ali vecina mojih prijatelja je zavrsila drzavne fakultete. sve zavisi od vas, koliko i sta cete nauciti. na zapadu svi zavrsavamo u roku, a to ne znaci da ne znamo nego je takav sistem ucenja da svakog dana morate da radite, ispitni rok traje nedelju dana i tada polazete sve ispite. i to je moguce jer ucite tokom cele godine. a vidim ovde je merilo da je dobar fakultet ako se studije oduze, svi ste se zakacili oko toalet papira a priznajte nema ga bas svuda po srbiji, za razliku od inostranstva. ja verujem da i na jednim i na drugim fakultetima moze da se nauci ako student zeli. a ako ne zeli opravdanja ce biti razna….i svako ce drzati svoju stranu. a priznajte jos jednu stvar da ni nasi drzavni fakulteti nisu sto su bili…..a privatni se popravljaju…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s