Kosovo VS. Srbija

Čuli ste za Kraljevo? Ne Kragujevac, Kraljevo. Grad u čijoj se okolini nalaze i Žiča, Studenica i Ljubostinja – manastiri koje možete naći u knjigama iz istorije umetnosti. Možda ste za Kraljevo čuli jer su vam odatle bojleri i peći (ako ih niste menjali godinama) znate, onaj MK logo – Magnohrom Kraljevo.

Ako u Kraljevu niste bili, sigurno ste čuli za zemljotres u novembru 2010. godine? E toooo Kraljevo.

Moja baba (72) čija je kuća u zemljotresu bila uništena, prošle godine je od svoje penzije od 12,000 RSD mesečno, pomoći grada od 2,500 eu, toga što na ulici prodaje džidžabidže i zaduživanja moje mame i ujaka sagradila kuću od 50 m2.

Uz pomoć štapa i kanapa danas makar može da živi u toploj, zakrpljenoj kući. Može da bezbrižno provede ostatak svog života. Iako već operisana od raka pre nekoliko godina, žali se samo na jedno – na nepravdu.

Njen novi prozor gleda na trospratnicu u izgradnji – tako „rekonstruišu“ naše komšije. Ova petočlana porodica, koja je došla 1999. godine sa Kosova ugodno je živela u kući koju je kupila, ali evo prošle godine su shvatili da im je neophodno 15 soba i 3 kupatila pa su se bacili na izgradnju nove kuće.

Njihov kapital stečen je, pretpostavljam, prodajom svih namirnica koje su godinama dobijali iz Crvenog Krsta i ostalih organizacija, i prodavali na pijaci u Kraljevu. Njihova deca, makar najstariji sin školovao se u Norveškoj, jer je – izbeglica sa Kosova. Dvoje mlađih, uspešni su studenti u Kosovskoj Mitrovici. Papirima i dalje nastanjeni na Kosovu uspevaju da dobijaju pomoć kako Kosova tako i Srbije. Odnosno Vlade Republike Srbije – u oba slučaja.

A da, skoro su i prodali nešto dole, njive, kuće, srce i dušu (?!) pa njihov sin, na pitanje moje babe koliko koštaju cigarete koje puši, odgovara: Dragice, ima se – može se!

Znate, nemam ja problem sa njima, oni su okej ljudi. Evo godinama pomažu mojoj babi kada god joj zatreba nešto. I neka, treba da imaju. Ja imam problem sa onima koji su im dozvolili da tako žive.

Sve to mora neko da plati. Godinama već plaća Kraljevo i njegovi građani.
Kraljevo je Srbija, Kosovo je Kosovo.

Advertisements

2 thoughts on “Kosovo VS. Srbija

  1. Super blog Masa, mislim da je krajno vreme da se ljudi bave normalnim dnevnim problemima a ne sa budalstinama politike. Nazalost ista situaicja je i kod nas u Kosovu, novorodjeni bogatasi kao sto su komsije tvoje bake imamo puno… slazem se, sami smo krivi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s