Devojka sa crvenim noktima

Počela je da lakira nokte u crveno, nosila veliko srebrno prstenje i ogrlice koje su zveketale za njom. Iz širokih dukserica prešla je u crne uske haljine.

Prestala je da sluša muziku koja je pratila njen stil oblačenja i gutala džez pesme koje je nalazila na internetu. Trudila se da zapamti ime svakog izvođača, numere, kao i reči pesama.

Jela je kavijar i buđavi sir, iako joj su i jedno i drugo u njoj izazivali povraćanje. Sa piva je prešla na vino.

Više je nije bilo u njenom, do tada redovno posećivanom kafiću. Počela je da izlazi na mesta sa wirelles koncekcijom i knjigu zamenila laptopom sa koga je čitala knjige naučne fantastike koju je mrzela. Ali je pamtila svaki detalj koji je mogao pomoći u konverzaciji sa njim. Ponekad bi nešto i zabeležila sa strane.

Trudila se da zavoli destinacije o kojima je on pričao, iako su Velika Britanija i Švedska njoj i dalje delovale primamljivije. Počela je da se javlja na telefone, uredno vodila razgovore sa novonastalim drugaricama, koje su, isto kao ona, lakirale svoje nokte u crveno. Govorila je o modi i išla u kupovine. Radila je sve što i druge devojke. Uvek sa noktima obojenim u crveno.

Sav njen trud imao je jedan cilj – da se dopadne njemu. Da bude onakva, kakva je mislila da on želi da ona bude. Nije shvatala da je on voli zbog svoje drugosti. Zbog njene posebnosti i kontradiktornosti svemu onome što je on bio. U njoj je tražio ono što on nikada nije mogao da bude.

Želeo je da gleda bunt i revolt, nesavršenost u pokretima, svakodnevnu spontanost, budućnost bez ciljeva ali sa jasnom vizijom… Iako ga je svakodnevno nervirala njena vera u ljude i osmeh koji je pratio svako njihovo buđenje, voleo je da je gleda. Kako skakuće po stanu, puštajući glasno radio dok nevešto sprema jutarnju kafu.

Voleo je i njenu kafu koja je svakog jutra bila drugačija, jer je količina kafe u njenoj kašičici varirala od jutra do jutra… Nerviralo ga je i njeno ubeđenje da svet u kome živi nije onaj kome ona mora da se prilagodi, već svet koji se njoj mora svakodnevno prilagođavati. Nervirala ga je, ali ga svakodnevno oduševljavala.

Kada je prestala da veruje u taj svet, krojen za nju, prerušavajući se u devojke sa crvenim noktima, izgubila je njega. Njemu ona više nije bila potrebna. Pretvorila se u ono što je on svakodnevno živeo, u ono što je svakodnevno gledao u odrazu ogledala. Prilagođavajući se svetu, pored njega, izgubila je i sebe.

Photo by: Zoewiezo

Published on 1.27.2011.

One Reply to “Devojka sa crvenim noktima”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s